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2340 Field Trips

2340 FIELD TRIPS

The Board of Education recognizes that field trips, used as a device for teaching and learning
integral to the curriculum, are an educationally sound and important ingredient in the
instructional program of the school.

For purposes of this policy, a field trip shall be defined as any journey by a group of pupils away
from the school premises, under the supervision of a teacher, which is an integral part of an
approved course of study and conducted for the purpose of affording a first-hand educational
experience not available in the classroom.

The Board of Education will approve all field trips. All trips not listed in the curriculum guide
must be individually approved by the Board. Times and locations of field trips shall not be
posted on any district web sites.

When field trips and excursions are to be arranged, the following guidelines apply:

A. All trips, and the arrangements for them, must have advance approval. This includes
buses that will be used; the route followed and parking arrangements, if necessary.

B. Costs must be ascertained.

C. Each child who goes on a field trip or excursion must have written parental permission,
which will be kept on file in the Building Principal's office.

D. Pupil safety must be of prime concern, and adequate supervision must be provided by
staff aided by other adult chaperones if necessary.

E. All trips must be well planned, properly timed, and related to regular learning activities,
or to district goals and objectives.

F. Each field trip should be evaluated by pupils, teachers, and the administration.

Parent(s) or legal guardian(s) shall be asked to bear the expense of all other excursions. No pupil
is to be denied the right to participate because of inability to pay. The determination of a pupil’s
inability to pay will be based upon the pupil’s eligibility for free and reduced meals in
accordance with Board Policy No. 8540.
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The Superintendent shall develop guidelines for planning trips suitable to the various grade
levels, and regulations governing frequency, distance and expense.

The Board does not endorse, support or assume liability in any way for any staff member of this
district who takes pupils on trips not approved by the Board. No staff member may solicit pupils
of this district for such trips within the facilities or on the school grounds of this district without
Board permission.

Pupil Self-Administration of Medication

The Board shall permit self-administration of medication on field trips for asthma or other
potentially life-threatening illness by pupils as specified by law and under conditions established
by Board policy.

Note: This section applies to the emergency administration of epinephrine on field trips.
Epinephrine shall be administered via epi-pen to pupils in emergencies on field trips by the

school nurse, his/her designee(s), the pupil's parent(s) or legal guardian(s) or the pupil
himself/herself, in accordance with Board policy

N.J.S.A. 18A:36-21 et seq.; 18A:53-2
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